Heb je je ooit afgevraagd waarom cannabis effectief is voor zoveel kwalen?

Heb je je ooit afgevraagd waarom cannabis effectief is voor zoveel kwalen?

Dat komt omdat het samenwerkt met het lichaamseigen endocannabinoïden-systeem (ECS). Dit mechanisme is essentieel voor het herstellen en behouden van je gezondheid. Lees snel verder, want met deze vijf eenvoudige veranderingen kan je het belangrijkste systeem in jouw lichaam ondersteunen en je gezondheid verbeteren.

Het ECS in het kortHet is helemaal niet gek als je nog nooit over het ECS hebt gehoord. De meeste artsen hebben er zelfs nog nooit van gehoord. Dat komt omdat het systeem nog niet zo lang geleden is ontdekt. En omdat het samenwerkt met werkzame bestanddelen in wiet, zat onderzoek naar het ECS lange tijd in de taboesfeer. Die tijden zijn gelukkig voorbij.

Het ECS is een belangrijk communicatienetwerk in ons lichaam. In veel opzichten biedt het ECS een netwerk waarmee het lichaam en de hersenen met elkaar communiceren over onze innerlijke balans. Over je gezondheid dus. Als je gezondheid in gevaar komt, zoekt het ECS naar een oplossing.

Het systeem werkt met kleine signaalstoffen die we ‘endocannabinoïden’ noemen. Deze lichaamseigen stoffen kan je zien als sleuteltjes die door het hele lichaam op specifieke sloten passen. Deze sloten noemt men ook wel ‘receptoren’.

Het bijzondere aan de werkzame stoffen in wiet is dat ze lijken op de signaalstoffen van het ECS.

Sterker nog: plantaardige cannabinoïden in wiet passen naadloos op de receptoren van ons lichaamseigen endocannabinoïde systeem. Dit verklaart waarom cannabis zo heilzaam werkt in ons lichaam.

Boost het ECS in 5 stappen: Als er iets misgaat met je gezondheid, is het ECS een van de eerste systemen om je op te richten. Dat kan door middel van cannabis. Door het lichaam extra cannabinoïden te geven kan je het ECS versterken of beter laten herstellen.

Maar goed, voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om ervoor te zorgen dat jouw ECS gezond is en blijft, volgen hier vijf manieren om het systeem te boosten.

1: Beweeg voldoende: Veel mensen die hardlopen ervaren een prettig gevoel. De ‘runners high’ heet dat. Ooit afgevraagd wat dit gevoel veroorzaakt? Uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging de aanmaak van ‘anandamide’ stimuleert. Dit is een lichaamseigen cannabinoïde die lijkt op de plantaardige variant THC. Jawel, het stofje in wiet waar je high van wordt.

Anandamide, vaak aangeduid als ‘het geluksmolecule’, komt vrij na het sporten. Het draagt ​​bij aan een zacht, misschien zelfs licht euforisch gevoel tijdens het sporten. Voldoende en regelmatig intensief bewegen zijn daarom de eerste en belangrijkste manieren om de werking van het ECS te verbeteren.

Mensen met een zittend beroep, studenten en patiënten met beperkte mobiliteit missen de kans om de productie van endocannabinoïden in het lichaam te boosten. Probeer daarom elke dag minimaal 30 minuten (niet per se aaneengesloten) te bewegen. Pak de trap, of ga een blokje om tijdens je lunchpauze. Beweeg daarnaast een paar keer per week intensief en wél aaneengesloten.

Voor degenen die worstelen met chronische pijn of moeite hebben om voldoende te bewegen, kan cannabis verlichting bieden. Maar je lichaam bewegen en actief blijven is essentieel voor een duurzame endocannabinoïde gezondheid.

2: Een dieet rijk aan gezonde vetten: Beweging maakt endocannabinoïden vrij en voeding is cruciaal voor de productie van deze belangrijke bestanddelen. Lichaamseigen cannabinoïden zijn bovendien vetproducten wat betekent dat het eten van gezonde vetten van vitaal belang is. Van meervoudig onverzadigde vetten is namelijk aangetoond dat ze bijzonder gunstig zijn voor het ECS. Omega-3 en omega-6 essentiële vetzuren in het bijzonder.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat inname van omega-3-vetzuren de aanwezigheid van cannabinoïdenreceptoren verhoogt. Met name de CB1-receptor in de hersenen. Meer receptoren verbetert het vermogen van anandamide en andere cannabinoïden om hun werk te doen. En dat leidt tot minder pijn en gevoelens van gelukzaligheid.

Eet dus voldoende noten, zaden, pitten, pinda’s en pindakaas, avocado’s, verse vis, biologisch vlees, eieren, olijfolie, groentes, bonen, kokosolie, hennepzaad en hennepzaadolie.

Eet bovendien zo min mogelijk snelle koolhydraten zoals suiker, witte rijst, witte pasta, brood (vooral witbrood) en aardappels. Deze producten laten je bloedsuikerspiegel te veel schommelen wat enorm slecht is voor je gezondheid.

3: Kruiden en probiotica: Het opnemen van een schat aan kruiden en specerijen in je voeding ondersteunt je endocannabinoïde systeem. Kruiden en specerijen behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen die er zijn.

Een aantal voorbeelden:

Saffraan ,Kurkuma (curcumine),Zwarte peper,Oregano,Kaneel,Kava,Macawortel,Nootmuskaat,Cacao,Rauwe cannabis .Er zijn ook aanwijzingen dat sommige bacteriesoorten het ECS moduleren. Een dergelijke soort is Lactobacillus acidophilus die via het endocannabinoïde systeem pijn verlicht. Deze bacterie wordt vaak aangetroffen in probiotische supplementen.

Prebiotisch voedsel is voedsel dat bacteriën die zorgen voor een gezonde, microbiële omgeving in de darmen graag eten. Denk aan prei, uien, knoflook en artisjok.

4: Stressmanagement: Sporten en eten zijn de twee belangrijkste manieren om je endocannabinoïde systeem te verbeteren. Om voedsel goed te verwerken is het belangrijk om stress te verminderen. Stressmanagement is bovendien cruciaal voor een gezonde levensstijl.

Wanneer het lichaam zich namelijk te vaak in een ‘vecht- of vluchtmodus’ bevindt, vertraagt de spijsvertering en immuunfunctie. Dit betekent dat je minder goed voedingsstoffen uit voedsel verwerkt. Maar ook dat je meer vatbaar bent voor infecties die het hele lichaam uit balans halen.

Enkele eenvoudige en gebruikelijke technieken om stress te verminderen zijn:

Wandelen ,Meditatie,Yoga,Lichte oefeningen,Langzame, diepe ademhaling, Tijd doorbrengen in de natuur,Tijd doorbrengen met dierbaren

5: Voldoende nachtrust : Krijg je elke nacht genoeg slaap? Het ECS beïnvloedt ook de interne klok van het lichaam. Onderzoek suggereert dat bij een slaaptekort niveaus van de lichaamseigen cannabinoïde 2-AG stijgen.

Tijdens een onderzoek uit 2016 kregen 14 deelnemers gemiddeld vier en een half uur slaap per nacht gedurende een periode van vier dagen. Gedurende deze tijd namen de niveaus van 2-AG bij alle deelnemers toe. Wat ook toenam, was hun eetlust. De deelnemers aten gemiddeld 20 procent meer door hun slaapgebrek, wat neerkomt op ongeveer 400 extra calorieën.

Normaal piekt 2-AG tijdens de middag en neemt het geleidelijk af richting slapengaan. ’s Middags geeft dit bestanddeel aan dat het tijd is om te ontspannen voor het avondeten. Zonder voldoende slaap piekten de niveaus van deze endocannabinoïde en bleven ze lang te hoog.

In deze studie speculeerden onderzoekers dat chronisch slaapgebrek bijdraagt ​​aan obesitas via het endocannabinoïde systeem.

Pak dus je rust en zorg voor voldoende nachtrust. Zorg voor een donkere en stille slaapkamer en vermijd een uur voor het slapen veel licht en beeldschermen.

Wiet als supplement: We zouden nog een zesde punt kunnen toevoegen, namelijk (rauwe) wiet. Als je dagelijks een hele lage dosis werkzame stoffen uit cannabis inneemt, boost je het ECS ook. Maar let wel, dit is geen vervanging voor bovengenoemde stappen.

Voor een goede gezondheid gelden de oeroude regels: beweeg voldoende, eet gezond en rust goed uit. En als het dan toch misgaat, weet dan dat medicinale wiet hulp kan bieden om je ECS er weer bovenop te krijgen.